COMMUNITY SHOP & HUB

In December 2017 we were awarded £21,016 by the Big Lottery Fund Scotland to enable us to develop our proposals for the Community Shop & Hub.  This grant has enabled us to employ Kara Millen as a Community Hub Development Officer on a six-month posting, and she is currently busy talking to members of the local community about our plans and proposals.

Kara   P1200674        Print

We have also employed a professional Design Team, who have completed supervising a series of specialist surveys (asbestos, drains, flood risk, etc) on Ebruchie, our ‘target’ building on Moniaive High Street.  From this, we have a Condition Survey on the building, which the Architects are using to draw up proposals for remedial works and renovations.

The building itself is in a poor condition.  We anticipate having to strip back to the fabric of the building, before reconfiguring the internal layout to meet the needs and requirements of our project.

The first set of Architects Plans for our Concept Design are here, with an explanation below.

Plans01_Existing_24Jan18

Plans02_Option1_24Jan18

Plans03_Option2_24Jan18

You can also see paper copies of the plans in the Glencairn Memorial Institute, where we have a pile of pencils and post-it notes to allow you to add your comments.

Common Design Elements

The existing internal layout will be reconfigured for either design, both of which incorporate a central ‘close’ or corridor, to give independent access to the Shop, the Hub, and the residential unit. The building will be entered through a central door. The ground floor is raised up, to mitigate possible flood risk, so the lobby area will contain a small flight of steps up to the main corridor, also accessed by a lift-platform. Off the corridor will be a fully accessible toilet, to be shared between the Shop and he Hub. The Hub will have access to one half of the outdoor space through patio doors in the rear room. The first floor residential unit will be accessed by a new staircase constructed at the rear of the building, and both designs allow for a storage space under the stairs and a private courtyard garden for use by the new residents. Neither design utilises the cellar space due to issues of flood risk and accessibility.

Option 1

This design allows for basic accommodation over two floors. To the right of the close will be a large, open-plan room suitable for use as a retail unit. Fittings will be kept to a minimum, but with the option of moveable room-dividers to create a ‘back-shop’ or processing area to the rear of the room. All other display furniture to be moveable for maximum versatility.

To the left of the close, the steps and the platform lift will lead onto an open space suitable for ‘drop-in’ and informal use. There will be a door to the toilets, and a second to a built-in storage cupboard. Fixtures and fittings will be kept to a minimum, with wall and window space utilised for display of information wherever practicable. Pull-down or slide-across shutters will enable this area to be secured from the close when the Shop and Hub are closed.

Further along the close a door will lead to another room behind the drop-in area. This space, with a window and door to the rear garden, will be suitable as an office / small meeting space.

A door to the rear of the close will give independent access to the rear staircase/storage shed and a private courtyard garden. The staircase will lead to the first floor residential unit, which will consist of a separate Kitchen, Living Room, two bedrooms and bathroom.

Option 2

This design offers accommodation over three floors, but will obviously be both more complex and more expensive to achieve.

Upon entering the building through the central door, there is again a small lobby with lift platform and steps up to the central close. As before, to the right of the close will be a large, open-plan room suitable for use as a retail unit. To the left will be an open space suitable for ‘drop-in’ and informal use, and an accessible toilet. Pull-down or slide-across shutters will enable this area to be secured from the close when the Shop and Hub are closed.

Further along the close a door will lead to another room suitable for use as an office and/or meeting space. This design incorporates a ground floor extension to the rear of the building to increase the size of this room, and to accommodate a different configuration for the rear staircase.

The door to the rear of the close will give access to the rear staircase/storage shed and a private courtyard garden. The staircase will lead to the first floor residential unit, which will consist of an open-plan Kitchen and Living Room, two bedrooms and bathroom.

The staircase continues up to the second floor, where two rooms are incorporated into the former attic space, anticipated to provide further workspace and storage for the Community Shop and Hub.

We welcome your feedback on these options.

You can email us at http://www.moniaiveinitiative@gmail.com

You can contact us on Facebook: http://www.facebook.com/moniaiveinitiative

Or you can leave your feedback in our Comments Box in Watsons Shop in Moniaive.

orpington Hub_inspiration_a